VI BOR PÅ HELENEBORGSGATAN 44

BRA ATT VETA FÖR ALLA SOM BOR I HUSET

 

Akelius

Vår hyresvärd är Akelius. Deras strategi är att ta över äldre eller eftersatta fastigheter och renovera upp dem för att därefter kraftigt höja hyrorna. De väljer dock än så länge att gå den mjuka vägen och enbart renovera dom lägenheter där hyresgästerna själva vill det samt så fort en lägenhet lämnas tillbaka.

Då passar man även på att maximera ytan. Ettor blir till små tvåor, tvåor till treor och så vidare. Det är väl kanske rätt i tider när compact living för många är både praktiskt och miljösmart men det är givetvis ett mycket enkelt sätt att kunna höja hyran rejält. Ett exempel i vårt hus är en etta som byggts om till en tvåa. Man flyttar köket till mitten av lägenheten och frigör därmed en yta med fönster som får bli sovrum. Vips så har man en liten tvåa. Lägenheten utrustades med: Nytt kök med kyl/frys, spis/ugn, micro och diskmaskin. Nytt helkaklat badrum med dusch, wc, tvättmaskin och torktumlare. Kaklat golv i hallen. Parkettgolv i kök, vardagsrum och sovrum. Alla väggytor etc målades om. Säkerhetsdörr installerades. Hyran höjdes från ca 3200kr/mån till ca 11.900kr/mån. Detta är vad vi refererar till ”lyxrenoverade” lägenheter. De är givetvis inte lyxrenoverade men de är fräscha och håller en bekväm standard. Men med tanke på hyresökningen så kunde man trott att det fanns guldkranar installerade..

Till deras fördel skall dock tillstyrkas att de faktiskt tar hand om fastigheterna. De har både kunnandet och musklerna för att se till att huset kommer i toppskick. Det är otroligt stökigt och jobbigt medans renoveringarna pågår men det är välbehövligt. Efter att de stora renoveringarna är gjorda så kommer det att lugna ner sig men så fort dom får loss en lägenhet att rusta upp så kommer det stökas igen. Givetvis hoppas dom likt övriga fastighetsägare att marknadshyror ska slå igenom med full kraft.

Vi har än så länge kommit väl överens med Akelius och kommunikationen med vår förvaltare/property manager fungerar bra.

Däremot så har vi hört att vissa har haft problem med att få hjälp via servicecenter/felanmälan. Det har tagit tid innan anmälda fel har åtgärdats. Vi ser väldigt gärna att ni informerar vår styrelse om ni upplever negativa saker med ert boende. Det kan vi ta med oss vid hyresförhandlingarna. För övrigt så är det alltid bra att veta om även de saker som ni är nöjda med så ni är alltid välkomna att maila oss i styrelsen@h44.se och berätta vad ni tycker om saker och ting. 

 

Barnvagnar

Det finns idag inget utrymme avsatt för barnvagnar. Vi hoppas att detta är något som hyresvärden försöker att lösa.

Cyklar

Ett cykelrum finns i garaget till vänster innanför dörrarna. Inga cyklar får ställas på gården. Saknar du nyckel till garaget, kontakta hyresvärden.

Förråd

Till samtliga lägenheter ingår ett förråd, antingen på vinden eller i källaren. Det ska vara uppmärkt med lägenhetsnr. 

Garageplats

Det finns ett fåtal garageplatser i huset. Är du intresserad av en plats kontakta hyresvärden.

Golvbrunnar och vattenlås

Det är hyresgästens ansvar att minimera risk för vattenskador genom att rensa och rengöra golvbrunnar och vattenlås i kök och badrum.

Innergården

Sommaren 2021 kunde vi inviga vår nyrenoverade innergård. Här har gårdsgruppen sett till att vi har trädgårdsmöbler, blommor och grillmöjligheter. Är du intresserad av att hjälpa till med blommor och övriga planteringar kontakta styrelsen.

Internet och TV

Fiber – Leverans och underhåll via Telia.
Ett grundutbud av tv-kanaler betalas via hyran.

Kungsbalkonger och balkonger

De som har balkong ansvarar för att hålla dessa snö och isfria samt att inte ställa blommor el dyl med risk för att de ska ramla ner.

För de som inte har balkong men önskar att de hade: Skriv till värden och berätta att ni är intresserade av det. Om vi är många som vill ha balkong så är det inte omöjligt att de kan ordna detta.

 

Köksfläktar

Samtliga köksfläktar är utrustade med kolfilter. Kolinsatsen bör vid normal matlagning bytas 1-2 ggr/år vilket ombesörjes och bekostas av hyresgästen.

Postboxar

Postboxar finns i entrén till höger. För uppmärkning av nya namn eller för att lägga till ett företagsnamn, kontakta hyresvärden då de vill ha ett enhetligt utseende. Det finns färdiga etiketter för att tacka nej till reklam.

Renoveringar i huset

Avlopp – 2019. Samtliga avloppsstammar inklusive golvstammar inne i lägenheterna är rengjorda och sedan renoverade genom metoden relining. D.v.s. man har sprutat ett lager plast på insidan av alla rör. 

Brandvarnare – Nya är installerade 2019.

Garage – 2020. Totalrenoverat. Även ny garagedörr är installerad.

Gård – 2020. Totalrenoverad.

Kungsbalkonger/Balkonger/Vädringsbalkonger – 2019. Dessa har helrenoverats.

El – 2019. All elinstallation i lägenheterna är genomgången och det mesta är utbytt. Nya elskåp är insatta. En ny el-central i källaren samt nya kabeltrummor. Ny belysning med ljud/rörelserelä är installerat i trapphus och gemensamhetsutrymmen.  

Fasad – 2020. Fasaden mot gården har målats.

Fiber – 2020. Vår fiber levereras och underhålls av Telia.

Fönster – Våra fönster är 2-glas, originalfönster. Samtliga fönster inkl. balkongdörrar och gårdsdörrar renoverades och målades 2019. Dock är insidan på fönstren inte ommålade förutom på de lägenheter som ”lyxrenoverats”.

Hissar – 2021. Hissen i port B har fått ny gallergrind.

Köksfläktar – Samtliga köksfläktar är utrustade med kolfiber. Kolinsatsen bör vid normal matlagning bytas 1-2 ggr/år vilket ombesörjes och bekostas av hyresgästen.

Trapphus – 2020. Det mesta är målat. Återstår lite småfix med lister etc.

Tvättstuga – 2020. Totalrenoverad och inredd med nya maskiner.

Uppmätning av lägenheterna – 2019. En mätning av area och scanning av alla utrymmen med specialkamera har gjorts av hyresvärden. 

Ventilation – Ventilationskanalerna är genomgångna och godkända under 2019.

Värme/element – 2019. Värmesystemet har blivit rengjort, alla kopplingar vid elementen utbytta. 

Rökning

Det är inte tillåtet att röka i trapphus, garage eller nära entréerna. Absolut förbjudet att kasta ut fimpar genom fönstren ner på innergården! 

Sopor och grovsopor

Hushållssopor ska vara väl förslutna. Ett sopnedkast finns vid entrén till gården vid trapphus A. Under renoveringen av garage och gård så ska dessa slängas i kärlen som står uppställda på gatan utanför porten. Inget avfall får ställas i trapphuset i väntan på bortforsling.

Grovsopor finns det inget rum för här. Det får var och en bortforsla till närmsta återvinningscentral. Har man svårt att själv utföra detta så rekommenderar vi appen TipTapp. Där kan man betala för att få hjälp med grovsopor.

Återvinning. Så mycket som möjligt skall sorteras och lämnas till återvinning. Det finns återvinningsstation både på Heleneborgsgatan och Borgargatan. Textiler kan man lämna in på H&M i Hornstulls galleria.

 

Säkerhetsdörrar

De ”lyxrenoverade” lägenheterna är redan utrustade med säkerhetsdörr. Övriga fick under 2019 möjlighet att välja säkerhetsdörr som tillval mot en extra kostnad á 145kr/mån. Extra tillval ger en extrakostnad i max 10 år om inget annat avtalats. 

För de som inte bad om en ny dörr men ångrat sig så kan ni anmäla detta till hyresvärden. Om tillräckligt många till vill skaffa säkerhetsdörr så är de kanske villiga att göra en drive till.

Tvättstuga

En tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel finns att tillgå i källaren (dörr ner i entré B). I övrigt finns en arbetsbänk, en tvättbänk, en stol samt två tvättvagnar.